İstanbul ile Yarışa giren şehir ARTVİN

Turan  AKSAKAL

20.04.2009

İstanbul ile Yarışa Giren Şehir: Artvin

30-40 yıl önce devlet memurluğunda bulunan kişilerle sohbetimizde bize şunları söylüyorlar:  “Bizim zamanımızda (günümüzden 30-40 yıl öncesini kastediyorlar) İstanbul memur için torpille tayin yapılabilecek bir şehir idi. İstanbul’daki devlet kurumlarında memur eksikliği olmaz, bu şehre tayin yaptırmak isteyen memurlar ise 41 yerden torpil bulmaya çalışır, kimin torpili kuvvetli ise tayinini İstanbul’a yaptırırdı. İstanbul’a tayini çıkan arkadaşımıza gıptayla bakar, onun yerinde olmayı o kadar çok isterdik ki.” Bu sözü söyleyen büyüklerimiz bugün emekliliğin tadını çıkarmaktalar. Peki şimdi durum İstanbul için böyle mi yine? Nerde??? Hepimiz biliyoruz ki, İstanbul günümüz memurları için bir sürgün yeri artık. Hangi yönden sürgün yeri mi? Ekonomik yönden elbet. Çünkü İstanbul’a giden memur en az 600 YTL’den kiralık ev bulacak. Üstelik bulduğu ev işyerine yakın olmayacak. O nedenle 1-2 saatten az olmamak üzere belediye otobüsünde yolculuk yaparak ancak işyerine ulaşmış olacak. Bu memur işi ile evi arasında her gün geçen 2-3 saatlik boş zamanına mı yansın, yoksa her gün ulaşım için verdiği paraya mı yansın, yoksa maaşının büyük bir kısmını alıp götüren ev kirasına mı yansın. Hele bu memurun iki de çocuğunun olduğunu ve bunlara da okul servis parası verdiğini hesaplarsak; geriye yiyecek için ne kadar parası kalır ki? İşte o yüzden İstanbul bir çok kişi için günümüzde bir sürgün yeri olarak kabul edilmektedir.

Peki Artvin’de durum nasıldır acaba?

1990’lı yıllara kadar Artvin Hastane ile Lif Levha Fabrikası arasına yayılmış idi. Daha sonra İskebe Mahallesi yerleşime açıldı ve resmi kurumların bir kısmı burada faaliyete başladı. Günümüzde ise Seyitler Köyü tam olarak şehir yerleşimine açılmak üzere hatta açıldı bile. TOKİ Konutları bitti ve sahiplerine teslim edildi. Fen Lisesi şu anda Seyitler’de faaliyet göstermekte ve Fen Lisesi binası Seyitler Köyünde yapılmakta. Kredi Yurtlar Kurumu yine bu bölgede Öğrenci Yurdu yapmayı planlamakta. Seyitler’deki üniversite binası bitirildiği zaman bir çok kişi burada çalışacak. Bu eldeki verileri topladığımız zaman Artvin’in en az 4 farklı merkezli yerleşim yerinden oluştuğunu görürüz. Birincisi Valiliğin olduğu bölge, ikincisi İskebe mevkii, üçüncüsü Çayağzı mevkii, dördüncüsü Seyitler mevkii. Örnek bir aile ele alarak durumu birlikte değerlendirelim. Örnek ailemiz Anne-baba ve iki çocuktan oluşsun(En ekonomik açıdan). Anne Seyitlerdeki resmi kurumların birinde çalışmakta, baba Valiliğin olduğu merkezdeki resmi kurumların birinde çalışmakta, çocukların birisi şehir merkezindeki Anadolu türündeki liselerin birinde-haliyle İskebe’de- diğeri ise ilköğretim düzeyindeki bir okula devam etsin.

Şimdi bu ailenin yerinde siz olduğunuzu düşünün. Nasıl yaparsınız?

Evi nerede tutarsınız? Seyitler’de mi? İskebe’demi? Şehir merkezinde mi? Nerede tutarsanız tutun 4 kişilik aile fertlerinden en az iki kişiyi dolmuş minibüslere mecbur edeceksiniz. İskebe’de ev tutsanız: İskebe’de normal kaloriferli bir dairenin aylık kira fiyatı ortalama 500 YTL. Bunun ay başına en az 150 YTL’de yakıt ücretini ilave ettiğinizde 650 YTL’yi bulmakta evin masrafı.  Aile fertlerinden en az ikisi dolmuşla işyerine gitmek zorunda bu durumda. Günlük ortalama 6 YTL’den 150 YTL’de yol ücreti ödeyecek bu iki kişi. Bir de öğlen yemeği ilave edin bu iki kişinin masrafına. İki kişiye günlük 8 YTL ‘de öğlen yemeği dersen ayda eder en az 200 YTL.. Sonuçta ev kirası-yol ücreti ve öğlen yemeği fiyatını topladığınızda aylık en az 1000 YTL yapar. Evi nerede tutarsanız tutun hemen hemen her yerde ev kirası aynı. Yol ücreti de zaten belli. Ve Eviniz iskebede ise Seyitlere en az bir saatlik yolculuktan sonra ulaşabilirsiniz. Ev kirası-yol ücreti-yolda geçen süre bakımından Artvin İstanbul ile yarışır hale geldi mi gelmedi mi?

Hesap ortada. Artık Artvin İstanbul ile yarışır hale geldi. Biz Artvin’de nüfus kalsın, yetişmiş elemanlar Artvin’e gelsin diyorsak Artvin’i İstanbul ile girdiği bu yarıştan koparmalıyız. Tüm bu problemlere bir çözüm bulmalıyız. En azından TOKİ bir şekilde konut sorununu hafifletmek için çözüm bulmak zorunda. 5.000 nüfuslu Ardanuç’a TOKİ 175 konut yapıyor ve bunları satmakta zorlanmıyorsa 25.000 nüfuslu Artvin’e neden 900 konut yapma planı yapmıyor. Çözümler çok ama çözüm bulmayı isteyenler var mı acaba? Varsa nerde?

Artvin İstanbul ile yarışa devam ediyor, çözüm bulunmazsa çok yakında İstanbul’u da sollayıp her türlü pahalılıkta 1. liği yakalayacağız bu gidişle… Yanılıyor muyum acaba?

Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516