2016 kar güreşleri

Şavşat’ta 21’inci Veliköy Kar Üstü Karakucak Güreşleri Yapıldı

Burası Kırkpınar’a Benzemez, Burası VELİKÖY

İlçesine Bağlı Veliköy’de Bu Yıl 21’ncisi Düzenlenen Veliköy Kar Üstü Güreşleri Festivali Nefes Kesti

Haber: Caner ALTUNKAYA

İlçemize bağlı Veliköy’de bu yıl 21’ncisi düzenlenen uluslararası kar üstü karakucak güreşleri nefes kesti. Güneşli bir havada, karla kaplanmış zeminde yapılan güreşleri Ak Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan,  Şavşat Kaymakamı Mesut Gazi Ambarcı, Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk, Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir, Şavşat İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Cüneyt Yüksel, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel, Ak Parti İl Başkanı Erkan Balta, CHP İl Başkanı Ali Yücel Kurt, Veli Köy Muhtarı İrfan Avcı, Artvin Şavşat Veliköy Kültür Kalkındırma ve Dayanışma Derneği Başkanı Halim Yiğit, İl Genel Meclis Üyeleri, STK’lar ve yaklaşık 3 bin kişi izledi.

150 Güreşçi Katıldı

Artvin’in yanı sıra güreşlere, Rize, Sivas, Tokat, Erzurum, Ardahan, İzmit ve İstanbul, Gürcistan, İran, Ukrayna ve Azerbaycan ‘dan 150 sporcu, kar üzerinde bir birleriyle mücadele etti. Soğuktan etkile-  nen bazı sporcuların kara lastik ayakkabı ve yün çorap giydikleri gözlendi.

İzleyiciler Karları Ezdi

Öte yandan bu yıl kar yağışının fazla olmasından dolayı güreş piste yaklaşık 70 cm kalınlığında kar yağdı. Pistte çok fazla kar olmasından dolayı güreşleri sunan cazgır Recep Avcı, güreşlerin yapılabilmesi için seyirciyi alanda bulunan karları ayaklarıyla ezmeye davet etti. Piste çıkan vatandaşların karları ezme çabası renkli görüntüleri ortaya çıkmasını sağladı. Zorlu karda mücadele eden güreşçiler zaman zaman sakatlanınca sağlık görevlileri müdahale etti.

Veliköy Muhtarlığı ve Veliköy Kültür ve Dayanışma Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği 21’nci Veliköy Kar Güreşleri Festivali 12 kategoride gerçekleşirken güreşlerde baş pehlivana 4 bin TL para ödülü verilirken toplamda 20 bin TL  para ödülü dağıtıldı.

126 Yıldır Süren Kar Güreşleri Geleneği Devam Ediyor

Veliköy, 126 yıldır süren bir geleneği yaşatmaya devam ediyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Veliköy Kar Güreşleri organizasyonu kentte büyük bir heyecana neden oldu.

Her ne kadar 126 yıldır süren bir gelenek olsa da bu yıl resmi olarak 21.’si düzenlenen organizasyona Türkiye’nin hemen hemen her ilinden katılan güreşçilerin yanında; Ukrayna’dan, Rusya’dan, Bulgaristan’dan, Azerbaycan’dan, Gürcistan’dan, İran’dan ve diğer çevre ülkelerden amatör ve profesyonel 150’ye yakın güreşçinin katılımıyla gerçekleşti.

Başpehlivan Erzurum’dan Ferhat Birinci

Bir gün süren güreşlerinin sonunda 120 kg ve üzeri kategorisi olan başpehlivan unvan için finalde Ferhat Birinci rakibi Zurabi Athahze ile eşleşti. Kıran kırana geçen mücadele sonrası Ferhat Birinci rakibini yenerek 21’in Veliköy Kar Güreşleri baş pehlivanı oldu. Birinci 4 Bin TL’lik para ödülünün de sahibi oldu.

Vekillerden Ortak Açıklama

Güreşlerde Ak Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla ve CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan birer konuşma yaparak birlik ve beraberlik mesajları verdiler. Vekiller yaptıkları ortak açıklamada “Gerek mecliste, gerek Artvin’de yapılan yatırımlar ve yapılacak hizmetler için ayrı gayrımız olmaz . Yapılan güreşler için de bu güreşlere destek vermek için gerekirse Artvinli iş adamlarına iki vekil olarak gider yardımlar alırız” dediler.

Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk yapmış olduğu konuşmada; “Bölge halkının zorunlu doğa koşullarına ne kadar dayanıklı olduğunu ve ata sporumuzun kar da bile nasıl başarılı bir şekilde yapıldığını Şavşatımızda göstermekte olmanın mutluluğunu yaşıyorum sporcularımıza başarılar diliyorum.”dedi.

Güreşler öncesi konuşmasını yapan Veliköy Muhtarı İrfan Avcı yaptığı konuşmada organizasyona destek veren herkese teşekkür ederken; “Bu güreşler artık bütün Artvin’e mal olmuştur. Güreşlerimiz uluslararası düzeyde yapılmakta olup bu güreşlere bütün Artvin halkının sahip çıkması gerekir. Tarihi asırlar öncesine dayanan bu     güreşlerin yaşatılması gerekir. Güreşler, Şavşat ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşu festivalidir, Cumhuriyetimizin kurtuluşundan beri kutlarız ama 21 yıldır Uluslararası boyutlara taşınmıştır. Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan, İran gibi ülkeleri de dahil ettik. Türkiye’nin değişik illerinden zaman zaman kırk pınar pehlivanları da güreşlerimize katıldı. Bu yılda her zaman olduğu gibi bu potansiyeli yakaladık. Köylerimiz boşalmasına rağmen insanlarımız İstanbul’dan, Ankara’dan  köylerinden kalkıp buralara geliyor buda bizi oldukça mutlu ediyor. Bu güreşlere katkısı olan Sayın Valimize, Sayın Kaymakamımıza, Sayın Milletvekillerimize, Sayın Belediye Başkanlarımıza bütün kamu kurum ve kuruluşlara ve bölge esnafına teşekkür ediyorum. Sporcularımıza ise başarılar diliyorum”dedi.

Güreşler Öncesi Müzik-Eğlence Programı

Artvin-Şavşat Veliköy Kültür Turizm ve Kalkındırma ve Dayanışma Derneği’nin organize ettiği güreşler öncesi Şavşat Belediye Düğün Salonun da Kaçkar Tv’nin de canlı yayınladığı müzik-eğlence programı düzenlendi.

Müzik-eğlence programına İstanbul’dan katılan sanatçı Filiz Yıldırım, Şavşat Ciba Müzik Gurubu ve yöresel sanatçılar katıldı.

Gecede Sanatçı Filiz Yıldırım Rüzgarı Esti

Gecede Sanatçı Filiz Yıldırım söylediği güzel şarkı ve türküleriyle geceye ayrı bir renk kattı.

Filiz Yıldırım’ın türkü ve şarkıları ile halay çekip horun oynayan katılımcılar yöresel  türkülerle eğlendiler.

Program; katılımcıların yoğun tebrikleri ve birlikte hatıra fotoğraf çektirmeleriyle gece  son buldu.

Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516