ARTVİN’DE CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUSU 30.10.2012 Cumhuriyetin kuruluşunun 89. yıl dönümü Artvin’de çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen resmi törene Artvin Valisi Necmettin Kalkan,  Artvin Milletvekili Av. Uğur Bayraktutan, Garnizon Komutanı Piyade Albay Güven Dalgıç, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, Artvin Cumhuriyet Başsavcı Vekili Bayram Demirtaş, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Aydın Tüfekçioğlu, Artvin Vali Yardımcısı Bahadır Güneş, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Alper Sır, askeri personel, kurum amirleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Vali, Belediye Başkanı ve Garnizon Komutanı tören aracıyla halkı selamlayarak Cumhuriyet bayramlarını kutladılar.

Tören alanındaki program saygı duruşu ve istiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Törende Artvin Valisi Necmettin Kalkan bir konuşma yaptı. Vali Kalkan konuşmasında Cumhuriyetin 89 yıllık öyküsünü anlattı. Vali Kalkan, Türkiye Cumhuriyetinin tarihi geçmişine değindiği konuşmasında tarih boyuncu kurulan birçok Türk devletinin kurulup yıkıldığını ve son Osman döneminde ise vatan topraklarının işgal edildiği belirterek, Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda verilen şehitler ve mücadeleden bahsetti. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’nin yönetim biçiminin cumhuriyet olduğunu daha Kurtuluş Savaşı başlamadan söylediğini belirtti.

Türkler tarih boyunca Doğu ve Batı ile köprü olduğunu bu yüzden çok acılar çektiğini belirten Vali Kalkan, kurtuluş mücadelelerinin Laz’ı Çerkez’i Türk’ü ile birlikte verildiğin hatırlattı. Türkiye Cumhuriyetinin zor günlerden geçerek kurulduğunu ifade eden Vali Kalkan, gençlere Atatürk koyduğu hedeflere ulaşmaları için çok çalışmaları gerektiğini kaydetti. Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğinin gençlere emanet edildiğinin altını çizdi.

Türkiye’nin ekonomik durumuna da değinen Vali Kalkan, daha sonra Artvin’de ilinde yaşan hızlı gelişim ve değişime dikkat çekti. Vali Kalkan konuşmasının sonunda bu ülkeyi düşmandan kurtaran şehit ve gazilerimize minnet ve şükranlarını ifade etti.

Vali Necmettin Kalkan’ın konuşmasının ardından resim, şiir ve kompozisyon dallarında dereceye giren öğrencilerin ödülleri verildi.
Resim Dalında: 1. D. Şeyma Şahin (Gazi İlkokulu 4/A), 2. İlayda Demir (Atatürk Ortaokulu 3/B), 3. Şahin Aktan 7 Mart İÖO 4/B).
Şiir Dalında: 1. Ceren Yılmazarslan (Yenimahalle İÖO 8/A), 2. Kağan Beyaz (Gazi Ortaokulu 7/D), 3. Selahattin İkidevelioğlu (Gazi Ortaokulu 7/D).
Kompozisyon Dalında: 1. Aslıhan Kavaz (Anadolu Sağlık Meslek Lisesi 11/B), 2. Mehtap ÖZEL (Anadolu İmam-Hatip Lisesi 11/C), 3. Burhan Atan (Anadolu Lisesi 10/B).
Dereceye giren öğrencilerin ödüllerini Vali Necmettin Kalkan, Milletvekili Uğur Bayraktutan, Belediye Başkanı Emin Özgün, Garnizon Komutanı Piyade Albay Güven Dalgıç verdi. Protokol üyeleri öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Daha sonra öğrencilerden Sena Gökden ‘Bugün’ adlı şiirini ardından Özümsu Şeker ‘Cumhuriyet’ ve son olarak Kübra Canbaz ’29 Ekim’ adlı şiirlerini okudular.

Etkinlik kapsamında Borçka Macahel Halk Oyunları ekibi ve Artvin Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü folklor ekibi Artvin yöresine ait oyunlarını sergilediler. Daha sonra askeri bando eşliğinde öğrenciler, polis, özel harekat ve askerler tören yürüyüşünü gerçekleştirdi. Tören kamu kurumları, emniyet ve askeriyeye ait resmi araçların geçişi ile son buldu.

Akşam Vali Necmettin Kalkan ve eşi tarafından saat 19.00’da Artvin Çoruh Üniversitesi Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi’nde Cumhuriyet Resepsiyonu verildi. Resepsiyon çok sayıda protokol mensubu ve davetli katıldı. Resepsiyon 89. yıl yaş pastasının kesilmesi ve sonunda hava fişek gösterisi ile son buldu.

Dolar32.316232.4457
Euro34.624434.7632