VELİKÖY KAR GÜREŞLERİ

Şavşat ilçesine bağlı Veliköy´de bu yıl 17’ncisi düzenlenecek olan “Kar Üstü Karakucak Güreşleri” 18 Şubat 2012 Cumartesi günü yapılacak. Veliköy Muhtarı İrfan Avcı, dünyada tek Veliköy’de yapılan kar üstü karakucak güreşlerini bütün zorluklara rağmen yaşatmak istediklerini söyledi.

Savsatin Sesi gazetesinin haberine göre; bu yıl 17’ncisi yapılacak olan güreşlere Gürcistan ile Artvin, Ardahan, Kars, Erzurum, Samsun, Tokat, Rize, Edirne´den yaklaşık 150 sporcunun katılacağını belirten Muhtar Avcı, 13 kategoride yapılacak güreşlerde dereceye girenlere toplam 15 bin lira ödül ile madalya verileceğini ifade etti. Kar Üstü Karakucak Güreşleri için her şey tamamlandı kar bekleniyor. Şavşat Veliköy’de tarihi 300 yıllık olan kar üstü karakucak güreşleri için hazırlıklar tamamlandı.

Merkezi İstanbul´da bulunan Şavşat Veliköy Kültür Kalkındırma ve Dayanışma Derneği ile Veliköy Muhtarlığının ortaklaşa hazırlamış oldukları Geleneksel Kar Üstü Karakucak Güreşleri için çalışmalar bütün hızıyla devam ederken bu yıl geçen yıllara oranla gerek sporcu gerekse de izleyici olarak katılımın yüksek olacağı bildirildi. Köy Muhtarı İrfan Avcı ve yeni Dernek Başkanı Adil Temur’dan edinmiş olduğumuz bilgiye göre, “Kar üstü karakucak güreşleri dünyada tek olarak Şavşat Veliköy’de yapılmaktadır” denildi.

Tarihi asırlar öncesine dayanan bu güreşler her yıl Şavşat´ın kurtuluş tarihi ile Kurtuluş Bayramı etkinlikleri çerçevesinde yapılırdı. Daha sonra ilçenin kurtuluş günü değişmesi sebebi ile Şubat ayına alınmıştı. Bu yıl karın az düşmesi biraz sıkıntı yaratırken, Veliköylüler karın yağmasını dört gözle bekliyorlar. Güreşlerin yapılış tarihi 18 Şubat 2012 olarak belirlendi. Bu yıl yapılacak olan güreşlere dünya çapında derece yapmış birçok güreşçi ve Kırkpınar´ın önemli güreş isimleri bu turnuvaya katılacak.

Ayrıca Kırkpınar´da ve ülke genelinde hatta Avrupa ve dünya şampiyonalarında derece yapmış çok sayıda güreşçi Veliköy’e gelerek kar üstünde hem doğayla hem de rakipleri ile mücadele edecektir. Gürcistan ve Azerbaycan’dan da güreşçilerin katılacağı Veliköy Kar Üstü Güreşleri için köy muhtarı ve yeni dernek yöneticileri çalışmalarını sürdürüyorlar.

GÜREŞLERE YENİ YÖNETİM, YENİ HEYECAN

Bu büyük organizasyonu her yıl yapan Veliköylüler maddi sıkıntılarını çok olduğunu belirttiler. Özellikle iş adamlarından destek isteyen köy yetkilileri, Güreş Federasyonu’nun güreş takviminde de yer alan bu güreşlerin Artvin Valiliği, Şavşat Kaymakamlığı, Spor Toto Genel Müdürlüğü ve İl Turizm Müdürlüğünün katkı yapacaklarını belirttiler.

Veliköy Muhtarı İrfan Avcı, yapmış olduğu konuşmada bu organizasyona destek veren herkese teşekkür ederken, şunları söyledi:

“Bu güreşler artık bütün Artvin´e mal olmuştur. Buna bütün Artvinlilerin sahip çıkması gerekiyor. Tarihi asırlar öncesine dayanan bu güreşlerin yaşatılması gerekir. Bu güreşler Türk milletinin dayanıklılığını sporcu ruhunu ve centilmenliğinin göstergesidir. Herkesi bu güreşlere destek vermeye çağırıyoruz ve 18 Şubat 2012 Cumartesi günü Şavşat Veliköy´e bekliyorum.”

Ayrıca güreşler için Merkezi İstanbul´da bulunan Veliköy Kültür Kalkındırma ve Dayanışma Derneği yeni seçilen Dernek Başkanı Adil Temur, yapmış olduğu konuşmada “İstanbul´dan çok sayıda güreş sever ve hemşerilerimiz güreşleri izlemek için Veliköy’e gelmek istiyor. İşin ekonomik boyutunu aşabilirsek birkaç otobüs kaldıracağız. Bu güreşi herkesin sahiplenmesini istiyoruz” dedi.

Temur, bütün iş adamlarından ilgili ve yetkililerden destek beklediğini dile getirdi. Adil Temur, güreşler için bu yıl, Gürcistan- Tiflis-Acara’nın yanı sıra Edirne, İstanbul, İzmit, Kahramanmaraş, Tokat, Samsun, Sivas Karaman, Erzurum ve Artvin´den çok sayıda güreşçinin katılacağını kaydetti. Katılacak güreşçiler içerisinde Türkiye ve dünya çapında isim yapmış olan güreşçilerin de olduğunu belirtti.

Güreşler 13 sıklette yapılacak ve 15 bin Türk Lirası civarında para ödülü dağıtılacak ve başpehlivana ise 2 bin 500 Türk Lirası ödül verilecek. Merkezi İstanbul´da bulunan Şavşat Veliköy Kültür Kalkındırma ve Dayanışma Derneği yeni yönetim kurulunu geçtiğimiz günlerde seçti. Yapılan kongrede Adil Temur yönetim kurulu başkanlığına getirildi.

Eski Başkan Halil Turan da, yeni yönetim kuruluna başarılar dileyerek “Yönetim Kurulumuzun her zaman yanında olacağız” dedi. Yapılan seçimler sonrasında yeni yönetim kurulu; Başkan Adil Temur, Nurbay Çetin, Halim Yiğit, Yüksel Yiğit, Suat Yüksek, Turgay Torun ve Metin Yılmaz’dan oluştu.

Dernek Başkanı Adil Temur, Veliköy Karüstü Karakucak Güreşlerini Kırkpınar güreşleri ayarına çıkarmak istediklerini fakat bu konunun ekonomik boyutunun aşılması için de herkesin bu taşın altına elini koyması gerektiğini vurguladı. Eski yönetim kuruluna da teşekkür eden Adil Temur, “Herşey memleketimiz için. Biz kilometrelerce uzakta da olsak yüreğimiz orada çarpıyor. Bize bizim köyümüz heyecan veriyor” diye konuştu. 08HABER

Dolar32.286532.4159
Euro34.598834.7374