ARTVİN İLİ ŞAVŞAT İLÇESİ VELİKÖY KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Site Haritası
Üyelik Girişi
Aidat Borcu Sorgulama
velikoydernegi.com.tr
Takvim
Saat

Hidro elektrik santral, suyu bitirecek

 27.12.2009 TARİHİNDE SAAT 19.00 DA İNÖNÜ MAHALLESİ KÜLTÜR MERKEZİNDE "SUYUN KULLANIMI ARTVİNDEKİ HES PROJELERİ " HAKKINDA PANELE KATILMANIZI BEKLİYORUZ. Yönetim Kurulu

Hidro elektrik santral, suyu bitirecek`

Artvin-Şavşat ilçesinde bulunan Papart Vadisi, tıpkı Rize-Fındıklı ve Karadeniz`in diğer bölgeleri gibi Hidro Elektrik Santral (HES) yapılma tehdidi altında.


Vadi halkının, yüzyıllardır yaşadığı toprakların susuz kalarak yok edilmesine karşı harekete geçtiğini belirten Papart Vadisi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Nurettin Ocak, HES`lerin yapılması durumunda yörenin endemik bitki ve hayvan türlerinin yaşam alanlarının susuz kalacağı, bölge insanının da göç etmek zorunda kalacağı uyarısında bulundu.

ÖNCE ANLAŞMA SONRA ÇED

Papart Havzası`na HES yapılmak istendiğini Nisan 2008`de öğrendiklerini ve HES hakkında bilgi almak için TMMOB`a, Doğa Derneği`ne ve bilim insanlarına başvurduklarını ileten Ocak, HES`lerin Karadeniz derelerine ve doğasına zarar vereceğini anladıklarını bildirdi. Su havzasını bilimsel olarak araştırmadan projeler hazırlandığına dikkat çeken Ocak, `Önce DSİ ile su anlaşmaları, EPDK ile lisans anlaşmaları yapılıyor, sonra Çevre Etki Değerlendirmesi(ÇED) raporları hazırlanıyor` dedi.

HES projelerinin, geleceği hesaba katmadan yapıldığına işaret eden Ocak, `10 ya da 50 yıl sonra bölgede yaşayacak insan sayısı ne olacak, ne kadar içme suyu, ne kadar sulama suyu gerekecek, ekolojik yapı ne olacak, iklim değişikliği neler getirecek, bu sorular yanıtlanmadan HES yapmaya girişiyorlar` diye konuştu.

`ÇED raporunda tarım arazilerinin fazla zarar görmeyeceğinin savunulduğunu aktaran Ocak, havzanın en fazla yüzde 30`unun sulanabilir arazi olduğuna dikkat çekti. Yeraltı su yapısı, vadi yamaçlarındaki toprak ve bitki örtüsüne dair ÇED raporunda herhangi bir bilgiye rastlanmadığını belirten Ocak, halkın kendi çabalarıyla yaptığı sulama kanallarıyla gelen suyun kesilmesine neden olacak HES`lerle sebze meyve üretiminin duracağını söyledi.

Suların dere yatağından alınması sonucunda havzanın doğal dengesinin bozulacağının ve ekosistemde geriye dönüşü olmayan tahribatlar yaşanacağının altını çizen Ocak, havzanın yok edilmek istenmesine karşı bölge halkını ve çevrecileri birlikte hareket etmeye çağırdı. Ocak, HES`lerin yapımı aşamasında çıkacak toz ve katı atıkların bitki örtüsünü ve iklim koşullarını değiştireceğini söyledi.

`ÖZGÜN TÜRLER YOK OLACAK`

`Bölgeye özgü saf ırk olan Kafkas arıları bölgeyi terk edecek, yabani hayvanlar, zengin kuş, kelebek türleri yok olacak ve bölgenin önemli yağmur ormanlarından oluşan Papart Vadisi ölüme terk edilecektir` diyen Ocak, bölgenin derhal koruma altına alınmasını talep etti. HES`leri mahkeme kararlarıyla şimdilik durdurduklarını sözlerine ekleyen Ocak, `Ekosistemi tahrip eden, toplumda kültürel yıkımlara yol açan, iklim değişikliklerine neden olan, insanların geçmişle bağlarını koparan, bölge insanlarını göçe zorlayan, suyu ticarileştiren su tekellerine karşı hak arama cephesi oluşturmak ve geç kalmadan bir araya gelerek su platformunu kurmak zorundayız` dedi. (Ankara/EVRENSEL)

Rasim Yılmaz



3857 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam86
Toplam Ziyaret185042
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.224632.3537
Euro34.609234.7479
Hava Durumu