Şavşat Karagöl’de yapıldı.

"1. Dünyanın İlk Uluslararası Karbon Nötr Şavşat Dağ Bisikleti Kupası" yarışı Şavşat Karagöl’de yapıldı.
            Artvin Valiliği, Şavşat Kaymakamlığı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Bisiklet Federasyonun işbirliği ile düzenlenen yarış, Meşeli Karagöl de yapıldı.
          Yarışmayı, Valimiz Sayın Mustafa Yemlihalıoğlu, Kaymakamımız Sayın Salih Altun, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Strateji Dairesi Başkanı Sayın Mete Mert,  Türkiye  Bisiklet Federasyonu Genel Sekreteri Sayın Bekir Gezer, Artvin Gençlik ve Spor İl Müdürü Arif Hikmet Çakır, Rize Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Yılmaz ile çok sayıda vatandaş izledi.

Cumartesi günü Karadeniz bölgesinin en doğusunda yer alan Artvin ilimizin Şavşat ilçesinde düzenlenen Class 2 klasmanındaki dağ bisikleti yarışı zorlu parkur şartlarına rağmen başarıyla tamamlandı.

Şavşat'a sadece bir dağ bisikleti yarışı olmadı, Şavşat bu yarış ile bir çok konuda bir ilki başardı. Dünya'nın ilk Karbon Nötr Dağ Bisikleti Yarışı 1500 civarı seyirci ve  ve 150 den fazla dağ bisikleti yarışçısının katılımı ile  gerçekleşti Aynı zamanda Karadeniz'de yaptığımız ilk ve en yüksek uluslararası (Class 2 - XCO ) katılımlı bir yarış düzenlenmiş, her kategoride dereceye giren tüm katılımcılar ödüllendirilmiş oldu.

2010 yılında Şavşat Kaymakamı Salih Altun, Milli Bisikletçi Aziz Sırnaç'ın ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün girişimleri ile başlayan proje 2011 yılında Türkiye Bisiklet Federasyonu Yönetimi'nin tam desteğini aldı. Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu ve Federasyon Genel Sekreteri Bekir Gezer'in girişimler ile UCI (Uluslararası Bisiklet Birliği) tarafından Şavşat Dağ Bisikleti Yarışı Uluslararası Düzeyde (Class 2 - XCO ) bir dağ bisikleti yarışı olarak 2011 yarış takvimine konmuştu.

3M Enerji A.Ş., Elit A.Ş., Artvin Kereste ve Salcano’nun sponsor olduğu  yarışın çok önemli bir özelliği ise yarışın sponsorlarından  Myclimate’ın girişimleri ile aynı zamanda Dünya'da ilk kez Türkiye Artvin-Şavşat'ta  Karbon Nötr Dağ Bisikleti Yarışı Organizasyonu olarak gerçekleştirilmesiydi.

Uluslararası Şavşat Dağ Bisikleti Kupası, dünyanın ilk Karbon Nötr bisiklet organizasyonu olmasıyla da büyük önem arz ediyor. Dünyanın giderek artan sıcaklığı ancak sera gazları salınımının azaltılmasıyla engellenebilir. İnsanlık, yaşamsal ihtiyaçları olan elektrik, ulaşım, ısınma ve üretimsel ihtiyaçlarını karşılarken sera gazlarının salınımına sebep olur. Nihai amaç, bu sera gazlarının salınımını azaltmak ve yerküremizin ısınmasına ve dolayısıyla iklimin değişmesine engel olarak gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmaktır.

Sera gazları içinde en büyük paya sahip olan karbondioksit emisyonları, Uluslararası Şavşat Dağ Bisikleti Kupası etkinliği süresince, dünyanın en büyük karbon denkleştirme vakfı olan Myclimate’ın Türkiye ayağı tarafından hesaplanacak ve etkinlik sonrasında Türkiye’nin önemli rüzgar projelerinden birinin karbon emisyon azaltım kredileri kullanılarak nötrlenecektir.  Bu yeşil Artvin’imizin, yeşile sahip çıkışının bir başka önemli göstergesidir. Bu açıdan da yapılmış olan bu organizasyon çok önemlidir.

Aylar öncesinden titizlikle başlayan hazılıklar, yarış öncesinde ve yarış sonrasında sunulan hizmetler yarışa ilgi duyan ve yarışın nasıl geçeceğine dair merak içinde olan herkesi ziyadesi ile memnun etti.

Yarış öncesi, yarış günü ve yarışa dair izlenimlerden kısaca bahsedecek olursak;

Organizasyon komitesinin yoğun emekleri ve uğraşları, Şavşat Kaymakamlığı  ve Artvin Valiliğinin desteği ile sporcuların Şavşat'a ulaşmaları ve konaklamaları için her şey ayarlanmaya çalışıldı. Toplam 9760 Euro ödül dağıtılan yarışa Ankarave İstanbul'dan otobüs kaldırıldı. İstanbul'dan gelen sporcular yaklaşık 28 saat süren bir yolculuğun ardından Şavşat'a ulaşırken, Ankara'dan gelen sporcular yaklaşık 20 saatte Şavşat'a vardılar. Şavşat'a vardıklarında ise müthiş doğa ve Çoruh Nehri'nin eşsiz şırıltısı yorgunluklarını unutturdu. Organizasyon tarafından ayarlanan otellere ve pansiyonlara yerleşen sporcular onca yoldan gelmelerine rağmen hallerinden memnundu.

Sezonun ilk resmi dağ bisikleti yarışı olan Artvin-Şavşat dağ bisikleti kupası, mevsimin getirdiği dezavantajlar nedeniyle sporcuların çok zorlu anlar yaşadığı bir yarışa dönüştü. Yarış parkuru Artvin'in Şavşat ilçesine bağlı Meşeli Köyü yakınlarındaki Karagöl'de hazırlandı. Doğa harikası bir coğrafyada, çam ormanlarının çevrelediği Karagöl'ün çevresinde hazırlanan parkur mevsim şartları nedeniyle neredeyse tamamen çamur ile kaplıydı. Mevsim normallerinin altında seyreden hava sıcaklıkları sebebiyle rakımı yaklaşık 1650 m olan Karagöl çevresi karlar altındaydı. Yarıştan önceki günler Şavşat Kaymakamlık ekiplerinin yoğun çalışması ile parkurdaki karlar eritilip sürüşe uygun hale getirildi. Parkurda antrenman turu atmak isteyen sporcular ise parkurun hali karşısında karamsarlığa kapılsalar da yarış günü nispeten yumuşayan çamur geçişleri mümkün kıldı. Parkurdaki çamur sorununun yanında inişlerde ve çıkışlarda yer alan ağaç kökleri de sporculara zorlu anlar yaşattı. Yaklaşık 4 km olarak düzenlenen parkur için sporcuların genel kanısı bir dağ bisikleti parkuru için her türlü zorlu ve teknik koşulu içerdiği yönündeydi.  Bir çok sporcunun çeşitli  düşüşler yaşadığı yarışta ciddi bir yaralanmanın olmaması sevindiriciydi.

Dağ bisikleti yarışlarında sporcuların görmeye alışık olmadığı düzeyde seyirci olması, herkesi çok şaşırtsa da bütün sporcular yoğun seyirci ilgisi ve tezahüratlardan fazlasıyla hoşnut kaldı. Hem yerel yönetimin hem de bisiklet federasyonu yetkililerin dikkatini çeken seyirci yoğunluğu seneye yarışın tekrarlanması için herkesi heveslendirdi.

Yarışta Elit Erkekler kategorisinde 3'ü yabancı 26, U23 kategorisinde 23, Elit Bayanlar kategorisinde 9, Junior Erkekler kategorisinde 21, Yıldız Erkekler kategorisinde 22, Master 30+ Kategorisinde 15, Master 40+ kategorisinde 13 olmak üzere toplam 143 sporcu yarışlarda start aldı.

Cumartesi günü soğuk ve yağışlı bir havada yarış alanına gelen sporcular saat 10:00'da başlaması planlanan yarış için start çizgisinde yerlerini almaya başladıklarında parkurda meydana gelen istem dışı aksaklıklar nedeniyle yarışın başlaması 10:35'i buldu. Elit Erkekler ve U23 Erkekler'in birlikte başladığı günün ilk yarışı, yarışın ilk turundan itibaren Bilal Akgül'ün etkileyici performansına sahne oldu. Her tur rakipleri ile farkını biraz daha arttıran Bilal Akgül, yarış sonunda da en yakın rakibi olan Güney Kıbrıs'lı Marios Athanasadis'e yaklaşık 4 dakika fark atarak 1:16:13'lük derecesi ile birinciliği elde etti. İlk turdan itibaren Abdülkadir Kelleci ile 2.'lik mücadelesi veren Marios Athanasadis, son turlarda temposunu biraz artırarak 1:20:17'lik dereceyle ikinciliği elde ederken, onun çok az bir zaman farkı ile arkasından Abdülkadir Kelleci 1:21:00 ile üçüncülüğü elde etti.

Elit Erkekler'le birlikte start alan U23 kategorisinde de çekişme çok heyecanlıydı. Yarışın başından itibaren öndeki Elit kategoriden takım arkadaşları ile birlikte giderek rakipleri ile farkını koruyan BrisaSpor'lu İshak Ünal 1:22:33 ile birinciliği elde ederken,  ikincilik için kıyasıya mücadele eden Rize G.S.K'den Hamza Kansız ve M.K.E. Ankaragücü'nden Bayram Eroğlu ikilisinden ikinciliği elde eden Hamza Kansız oldu. Hamza Kansız'ın 1:23:52 ile bitirdiği yarışta onun sadece 7 saniye arkasından 1:23:59 ile Bayram Eroğlu üçünlüğü elde etti.

Elit ve U23 Erkekler kategorisi startından 5 dakika sonra yarışa başlayan Elit Bayanlar yarışında birincilik mücadelesinde Esra Kürkçü ve Semra Yetiş kıyasıya yarıştılar. 5 turluk yarışta Esra Kürkçü bitişe 1:29:05 ile gelerek birinciliği elde etti. Onun 28 saniye gerisinden 1:29:33 ile Semra Yetiş ikinciliği elde ederken, üçüncülüğü ilk iki sporcunun yaklaşık 15 dakika arkasından gelen Burcu Asuman Balcı elde etti.

Sabah yarışlarının bitmesinin hemen ardından havanın soğuk ve yağışlı olmasından dolayı sporcuların beklememeleri için sabahki yarışların ödül törenleri yapıldı. Sporculara sıralamalarına göre para ödülleri dağıtıldı.

Ödül töreninin hemen ardından sporculara makarna dağıtıldı. Hem öğleden sonra yarışacak sporcular, hem de yarışmış sporcular için çok sevindirici olan bu uygulamadan bütün sporcular memnun kaldı.

Öğleden sonra Yıldız Erkekler, Genç Erkekler ve Master kategorileri yarışa başladı. Sabahki yarışlarda parkurun sporcuları çok zorlamasından dolayı öğleden sonraki yarışlarda tur sayıları birer tur azaltıldı.

İlk start Yıldız kategori sporcularına verildi. 4 tur üzerinden düzenlenen ve Sivas'tan gelen sporcuların yoğun katılımının olduğu kategoride yine Sivas G.S.İ.M.'den sporcular Enes Polat ve Burak Odabaşı ilk iki sırayı paylaşırken, üçüncü sırayı Gaziantep'ten ferdi olarak yarışa katılan Samet Kıv elde etti. İlk üç sporcunun dereceleri ise, Enes Polat 1:07:50, Burak Odabaşı 1:12:16, Samet Kıv 0:58:07 (3 tur) şekilde oldu.

Yıldız kategorinin ardından Junior ve Master kategorilerin startı birlikte verildi. 4 turluk yarışta mücadele eden sporculardan M.K.E. Ankaragücü'den Yusuf Çabık 0:54:35 ile rahat bir birincilik elde ederken, Rize G.S.K.'dan Ömer Faruk Kansız 0:57:06 ile ikinci, BrisaSpor'dan Agit Salman 0:58:59 ile üçüncü oldular.

Yine 4 tur üzerinden koşulan Master 30+ yarışında, BrisaSpor'dan Nevzat Kıral 0:59:33'lük derecesi ile rahat bir birincilik alırken, yaklaşık 3 dakika arkasından Bursa B. B. Spor'dan Salih Manavoğlu 1:02:20 ile ikinci, M.K.E. Ankaragücü'nden Bora Tirki 1:03:59'lik derecesi ile üçüncü oldular.

Master 30+ ile birlikte yarışan master 40+ kategorisinde Kocaeli G.S.K'dan Mehmet Bozdemir rakiplerinden 1 tur fazla atarak 1:13:16 ile birinci olurken, finiş düzlüğünde koşarak yaptığı ilginç atakla ikinciliği Büyükçekmece Yeniay S.K.'den Oğuz Çevik 1:01:26 (3tur) ile elde ederken, ikinciliği kıl payı kaptıran Bursa B. B. Spor'dan Cengiz Uçkan 1:01:40(3tur) ile üçüncülüğü elde etti.

Genel olarak bütün sporcular Artvin-Şavşat'tan memnun ayrıldılar. Konaklama ve ulaşımın organizasyon tarafından karşılanması, eşsiz doğal güzellikler ve para ödülü, sporcuların her zaman özlemini çektikleri güzel ve teşvik edici olgulardı.

Umarız bundan sonraki tüm yarışlar da böyle kalabalık seyirci kitlesine hitap eder,  böylesine güzel bir cennet köşesinde ve Dünya'nın geleceği ile ilişkilendirilmiş anlamlı projeler ile birleştirilebilir. Yine bu yarışta olduğu gibi ödüller ve konaklama sorunları sporcular lehine bir düzene sokulabilir.

Dolar32.184532.3134
Euro34.583334.7219